Umělci vyprávějí pohádky

12.01.2006 00:00

 

Není mnoho témat ve výtvarném umění, která jsou populární a zároveň přitahují pozornost i seriózních umělců, jako je pohádka. Kurátor pražské výstavy v Českém muzeu výtvarných umění nazvané Pohádkové bytosti měl tedy vděčný úkol. Vedle fantazijních výjevů znázorněných uznávanými autory, vybral ze sbírek i několik méně známých, zato ale starých, a tedy také lehce exotických pláten a expozice má úspěch zaručený. Vedle Preislera a Preissiga také Skálu či Rónu. Vedle dobových ilustrací také současné umění.

vystava_pohadkove_bytosti_preisler.jpg

Výstava Pohádkové bytosti prezentuje díla českých umělců z různých období, včetně Jana Preislera.

Výběr prací, kromě obrazů i několika objektů a soch, je převážně zaměřen na díla z počátku dvacátého století a konce předchozího. Jako celek však nepřináší žádnou novou výpověď, kdo chce hledat například srovnání s pohádkami současných výtvarníků, kterým patří přibližně třetina expozice, několik obdobných prvků sice najde, řazení výstavy mu však hledání neulehčí. Atraktivní by byla například typologie vodníků a hastrmanů, kteří se jako pohádkové bytosti zdají být v českém malířství nejvyhledávanější.

Avšak i bez "přidané hodnoty" koncepčního uspořádání a výběru zůstávají obrazy a sochy, které dokážou podmanit. Například grafika Josefa Jokšího nazvaná Vlna, na které dvojice mužů v bárce bojuje s mořem a vlna, která je brzy pohltí, má tvář tygřice. Výjev datovaný do roku 1903 připomíná ilustraci k současné knize stylu fantasy. Miniaturní plastika Ladislava Šalouna Čert a Káča ze dvou kontrastních materiálů zase udivuje robustním realismem, který jakoby se pohádkovému světu vzpíral.

Z děl současníků zaujme obří plátno Karla Jerieho nazvané Fantasmagorie, které ve vzdušném výjevu "splácává" dohromady filmové ikony od Supermana přes Pavoučího muže, prehistorického ještěra, Mickey Mouse až po hráče amerického fotbalu. Jerie nabourává poetickou pohádkovou notu výstavy, ale vlastně tím popravdě odkrývá chaos současných pohádek, z nichž některé se utíkají k bájnému bezčasí a jiné absorbují atributy moderního světa.

Stejně takové je i současné umění, které výstava reflektuje v jeho rozmanitosti. Je tu řemeslná zručnost a poctivost grafiky Michala Cihláře (miniaturní "komiks" O pejskovi a kočičce), poetická mystifikace Františka Skály (Dračí kůže), i Žabka carevna ze zelených plastikových lahví Veroniky Richterové. Nádherná je kovová Žába Jaroslava Róny, která připomíná zvon, vtipný je malovaný diptych Lukáše Miffka s mrtvým drakem nazvaný Vyšetřování masakru v loutkovém divadélku.

I když výstava s atraktivním námětem zdaleka nenaplnila své možnosti, patří k příjemným setkáním s výtvarným uměním.

Pohádkové bytosti. Praha, České muzeum výtvarných umění. Výstava potrvá do 5. 2. 2006.

  Autor/ři: Magdalena Čechlovská

Hospodářské noviny

Zpět

Vyhledávání

karel jerie © 2013 Všechna práva vyhrazena.